Витамин А
Какво е витамин А?
Витамин А принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини. Мастноразтворимите витамини се абсорбират от червата заедно с мазнините. Витамин А може да бъде абсорбиран от храната или да бъде произведен от самия организъм, чрез превръщане на бета-каротин (провитамин А) в активен витамин А.
Какво прави витамин А?
Витамин А спомага да се поддържа здравето на очите, кожата и лигавиците. Това прави витамин А съществено значим за здравото черво. Освен това, витамин А е част от родопсина - абсорбиращ светлина пигмент в ретината. Подобно на всички антиоксиданти, той също участва в намаляването на възпаленията, като защитава клетките от увреждане от свободните радикали.
Друга важна задача на витамин А е активирането на метаболизма на мазнините.
Кои храни съдържат витамин А?
Витамин А се намира само в животинските храни, докато бета-каротинът се съдържа в някои плодове и много зеленчуци, като моркови, тиква, къдраво зеле, спанак и кайсии. Витамин А принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини. Организмът може да абсорбира бета-каротина по-лесно, ако се приема заедно с малки количества мазнини.
Внимание: Бременните жени не бива да консумират твърде много витамин А през първия триместър, тъй като прекомерните количества могат да навредят на нероденото им дете.
Открийте още градивни хранителни блокове
Хранителният план на Вашето бебе
С какво да храня, кога трябва да храня и от кои продукти се нуждае детето ми? Нашият хранителен план Bebivita Ви разяснява точно това, което Ви интересува.