Витамин E
Какво е витамин E?
Има различни форми на витамин Е, които са общо познати под термина токоферол. Витамин Е принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини. Мастноразтворимите витамини се абсорбират от червата заедно с мазнините.
Какво прави витамин E?
Витамин Е предпазва клетките ни от вредни влияния например от агресивни окислители (свободни радикали). Причина за тях могат да бъдат възпаления, стрес, UV радиация или токсини от околната среда и могат да повредят нашите клетки.
Въпреки това, витамин Е не само поддържа тялото чрез прихващане на свободни радикали, но също така намалява образуването на възпалителни вещества.
Тъй като витамин Е е мастноразтворим, той също може да проникне и да се съхранява от кожата.
Кои храни съдържат витамин E?
Добри източници на естествен витамин Е са преди всичко растителните масла като лененото масло. Ядките, семената, маслото и яйцата също съдържат витамин Е, но в по-малки количества.
Открийте още градивни хранителни блокове
Хранителният план на Вашето бебе
С какво да храня, кога трябва да храня и от кои продукти се нуждае детето ми? Нашият хранителен план Bebivita Ви разяснява точно това, което Ви интересува.